Novice

Znižanje plačila za poslovno uspešnost zaradi bolniške odsotnosti je diskriminatorno

07. 10. 2024

mag. Maja Skorupan

mag. Maja Skorupan

Odvetnica

Vrhovno sodišče RS je dne 4. 10. 2024 objavilo sodbo VIII Ips 9/2024, v kateri se je ukvarjalo za vprašanjem utemeljenosti znižanja plačila za poslovno uspešnost zaradi odsotnosti z dela zaradi bolezni, in sicer z vidika kršitve prepovedi diskriminacije.

Sodišče je zavzelo stališče, da mora delodajalec pri plačilu za poslovno uspešnosti delavcem zagotoviti enako obravnavanje glede na osebne okoliščine, pri čemer ni nedopustno, da se pri določitvi kriterijev za priznanje in višino plačila za poslovno uspešnost upošteva število dni prisotnosti na delu, vendar pa uporaba teg kriterija ne sme biti diskriminatorna.

V konkretnem sporu je sodišče ugotovilo, da so bili izpolnjeni vsi pogoji za ugotovitev diskriminacije, saj je bila tožnica pri odmeri plačila za poslovno uspešnost manj ugodno obravnavana, je bil razlog za to povezan z njeno osebno okoliščino (zdravstveno stanje) ter da so bili tožnica in delavci, ki so prejeli višje plačilo za poslovno uspešnost, v primerljivi situaciji.

Odločitev sodišča bo zagotovo imela tudi negativne finančne posledice, predvsem na delodajalce v zasebnem sektorju, kjer so številni izmed njih bolniško odsotnost delavcev določili kot kriterij za znižanje plačila za poslovno uspešnosti. Prav tako bo sodba vplivala na vse nadaljnje odločitve delodajalcev glede izplačevanja poslovne uspešnosti in pa tudi na oblikovanje kriterijev za njeno izplačilo.

Za vse dodatne informacije glede sodbe vas vabimo, da nam pišete oz. se obrnete na Maja Skorupan in Žiga Sternad. 

Piškotki in nastavitve zasebnosti

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in izboljšanja uporabniške izkušnje. Z izborom opcije »se strinjam«, se strinjate z uporabo piškotkov. Svojo odločitev lahko kadarkoli spremenite. Več o tem