Zaradi izbruha epidemije COVID-19 in preventivnih ukrepov, ki jih je sprejela slovenska vlada, naše podjetje ne more več zagotavljati določenih storitev, kot je bilo dogovorjeno s poslovnim partnerjem. Ali lahko trdimo, da ta epidemija predstavlja okoliščino, ki upravičuje odstop od pogodbe?

Epidemija COVID-19 bo za številna podjetja nedvomno odprla vprašanja, ali se bo v primeru, ko bo zaradi epidemije in zaradi strogih ukrepov, ki so bili zaradi nje sprejeti, izpolnjevanje pogodbenih obveznosti oteženo, negotovo, zamujeno ali v celoti nemogoče oziroma preprečeno, mogoče sklicevati na določbe Obligacijskega zakonika, ki urejajo spremenjene okoliščine (112. člen), višjo silo (116. člen) in negotovost izpolnitve obveznosti (102. člen). 

Čeprav Obligacijski zakonik predstavlja krovni predpis, ki ureja vse civilnopravne pogodbe, je treba upoštevati, da Obligacijski zakonik skladno z načelom pogodbene svobode pogodbenim strankam daje veliko možnosti, da svoje pogodbeno razmerje uredijo kot želijo. To pomeni, da kljub temu, da bi epidemija COVID-19 lahko predstavljala okoliščino, ki bi upravičevala razvezo ali spremembo pogodbe, odlog izpolnitve obveznosti, ugovor ogroženosti izpolnitve ali prenehanje obveznosti, je treba pred sprejemom kakršnihkoli sklepov o izpolnjenosti pogojev za naštete možnosti, ki jih dajejo določbe Obligacijskega zakonika, najprej natančno preučiti določila vsake posamezne pogodbe.

Oglejte si najpogostejša vprašanja in odgovore še z ostalih področij:

Piškotki in nastavitve zasebnosti

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in izboljšanja uporabniške izkušnje. Z izborom opcije »se strinjam«, se strinjate z uporabo piškotkov. Svojo odločitev lahko kadarkoli spremenite. Več o tem