Prispevki in intervjuji

Preverjanje identitete stranke ob predložitvi potrdila PCT je zakonito

16. 11. 2021

Petra Plevnik

Petra Plevnik

Partner

Eno izmed najbolj pogostih vprašanj, ki ga postavljajo stranke v zadnjih dneh je, ali trgovec oziroma druga oseba ob predložitvi potrdila PCT lahko od vas zahteva vpogled v vaš identifikacijski dokument.

Vladni Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, ki je začel veljati 08.11.2021, namreč določa, da je ob preverjanju izpolnjevanja pogoja PCT od posameznika potrebno zahtevati identifikacijski dokument, na podlagi katerega se lahko ugotovi pravilnost podatkov potrdila PCT.

Takšno upravičenje javne osebe oziroma osebe zasebnega sektorja (npr. trgovca ali varnostnika) izhaja neposredno iz Zakona o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) in je zato zakonito.

V skladu s 3. členom ZVOP-1 morajo biti osebni podatki, ki se obdelujejo, ustrezni in po obsegu primerni glede na namene, za katere se zbirajo in nadalje obdelujejo.

S postavitvijo zahteve za vpogled v identifikacijski dokument, trgovec ne ravna v nasprotju z ZVOP-1, saj je v izogib goljufijam njegova dolžnost, da preveri identiteto stranke.

Pravna podlaga za vpogled v katerega od identifikacijskih dokumentov je lahko bodisi 18. člen ZVOP-1, če gre za vnos osebnih podatkov v zbirko, bodisi privolitev posameznika.

Pravno podlago pa predstavlja tudi določba prvega odstavka 82. člena ZVOP-1, ki izrecno določa, da oseba javnega ali zasebnega sektorja lahko za namene varovanja premoženja, življenja ali telesa posameznikov ter reda v njenih prostorih od posameznika, ki namerava vstopiti ali izstopiti iz tega prostora, zahteva, da navede vse ali nekatere osebne podatke, po potrebi pa lahko osebne podatke preveri tudi z vpogledom v osebni dokument.

S tem v zvezi je obravnavano tematiko potrebno ločiti od vprašanja ustreznosti odlokov, ki nalagajo dolžnost predložitve in preverjanja izpolnjevanja pogoja PCT. Slednje bo na podlagi pobude Informacijske pooblaščenke presojalo Ustavno sodišče. Dokler Ustavno sodišče o tem ne bo odločilo, pa torej odloki veljajo in jih je potrebno spoštovati.

Piškotki in nastavitve zasebnosti

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in izboljšanja uporabniške izkušnje. Z izborom opcije »se strinjam«, se strinjate z uporabo piškotkov. Svojo odločitev lahko kadarkoli spremenite. Več o tem